Pages - Menu

30. heinäkuuta 2012

The Fifty Shades- trilogian arvostelu

SPOILAUSVAROITUS: Kerron kirjojen juonesta ja lopputulemasta tässä merkinnässä. Jos haluat lukea ko. kirjasarjan, niin ei kannattane lukea tätä pidemmälle tätä merkintää.


Nyt ei ole kyseessä minkäänlainen meikkiarvostelu. Nyt on kyseessä kirja-arvostelu. Ja voi, kuinka olenkaan miettinyt miten saisin ilmaistua tunteeni tämän trilogian kohdalla oikein.

Ok, voisin tiivistää sen yhteen sanaan: PASKAA.

Jos nyt kuitenkin ruotisin sitten hiukan tarkemmin, miksi tämä trilogia on PASKAA.

Ensin tietenkin pitänee kertoa, mistä kirjasarjasta on kyse. Eli The Fifty Shades- trilogia on E. L. Jamesin kirjoittama kirjasarja, joka kertoo Anastasia Steele nimisestä 21- vuotiaasta naisesta, joka tapaa mystisen ja sika rikkaan bisnesmiehen, nimeltään Christian Grey. Grey osoittautuu kovinkin kinkyksi mieheksi, joka kietoo viattoman Anastasian pikkusormensa ympärille. Anastasia ajautuu kovinkin intohimoiseen rakkaussuhteeseen Mr. Greyn kanssa, josta ei puutu vauhtia ja vaaratilanteita.

E. L. James on brittiläinen kirjailijatar, joka on aikaisemmin työskennellyt televisiossa tuottajan hommissa. Ja tuo tv- tausta näkyy kyllä kirjoissa, seksiä ei nimittäin puutu.

Kuva täältä


Ensimmäinen osa trilogiasta alkaa sillä, että Anastasia tutustuu Mr.Greyhin ja heidän suhteensa syvenee pikkuhiljaa. Trilogia on siis kirjoitettu Anastasian näkökulmasta. Lopulta kirja onkin sitten yhtä panemista, jota tietenkin sitten kuvaillaan hyvinkin yksityiskohtaisesti. Ja tottahan toki myös BDSM:ää on sekoitettu mukaan. Juurikin tuon BDSM:n takia kirjasarjasta on jo maailmalla noussut kohu, ja seksilelukauppojen raipat on viety käsistä. Aika paljon tökki kyllä asetelma, jossa kirjallisuuden opiskelija tapaa rikkaan bisnesmiehen (joka tienaa 100 000 dollaria tunnissa) ja sitten lennellään helikoptereilla ja ajellaan audeilla ympäriinsä.

Ensimmäisen osan lueskelin ihan innolla loppuun, tosin hiukan puulta alkoi loppua kohden maistumaan Anastasian naiivi suhtautuminen kaikkeen ja "Oh my"- lausahdus aina kun jotain vähänkään eroottista alkoi tapahtua.

Kakkososa, eli Fifty Shades Darker keskittyi sitten Anastasian ja Christianin suhteen syventymiseen rakkaudeksi, ja tietenkin sekaan tuli myös Christianin muut sub- naiset. Jossain vaiheessa kakkososan lukemista kävi selväksi, että kirja toisti samaa kaavaa: Anastasia ja Christian riitelee, sitten tulee jokin dramaattinen käänne, sen jälkeen Ana ja Christian sopii ja sitten siirrytäänkin makuukammarin puolelle sopimaan ihan kunnolla. Ja tottahan toki "I love you"- lause vilahtelee melkein jokaisella sivulla. EI NÄIN. EI, EI, EI! Ja joo, Anastasiahan pääsee yhtäkkiä töihin isoon kustantamoon, ihan esimiespaikalle. Totta kai, kun Christian omistaa puljun. Voi elämä...

Kolmososaa en oikeastaan edes lukenut kunnolla. Selailin hiukan ja luin sieltä täältä. Teksti oli edelleen yhtä höttöä ja melkein vastenmielistä lällysläätä. Tokihan edelleen seksiä tihkui sieltä ja täältä, eikä BDSM:ää unohdettu. Lopulta sitten Anastasia tulee raskaaksi. One big happy family ja Christian pääsee yli lapsuuden traumoistaan (äiti oli crackhuora, jonka parittaja sitten pahoinpiteli Christiania ja tämän takia Christian tykkää sitten piiskata naisia). Pahinta kuitenkin oli se, että kolmososan lopussa aletaan sitten samaa tarinaa kertoa Christianin näkökulmasta... Rahastusta? Eeeeeeiiiihän nyt sentään... Eeeiii.

Ja kyllä, näistä kirjoista on tekeillä myös elokuva. Naama ja kämmen. NAAMA JA KÄMMEN!

Yhteenveto: Fifhty Shades- trilogia on kuin Twilight- saaga aikuisille, jossa vampyyrin korvaa kylmä ja mystinen kinky- mies, joka saalistaa itselleen viattoman ja puhtoisen kirjallisuudenopiskelijatyttösen. Tokihan kinky- mies ei kimaltele auringossa, mutta epäluonnollisen komea hän on ja rahaa on kuin roskaa. Jos etsii kirjasarjaa, jossa on paljon hiukan kinkympää seksiä, niin nämä kannattaa lukea. Muuten, ei kannata vaivautua. Varsinkin jos arvostaa edes hiukan ennalta-arvaamattomuutta ja omaperäisiä ratkaisuja kirjoissa.

Huh, kun tuli hakattua näppistä taas. Ottaa vaan niin kupoliin, että tuli ostettua tämä trilogia itselleni. Kiikutan kyllä kirpputorille aika äkkiä, ei tätä voi kirjahyllyynsä laittaa. Menee kaikki katu-uskottavuus! :D

2 kommenttia:

TylyMuija kirjoitti...

Kiitos tästä,tiedän ainakin mitä en lue =)

Milla kirjoitti...

Joo, pysy kaukana tästä. Ihan hirveää huttua. Oikeasti, samaa tasoa Twilight- saagan kanssa. Jostain jopa luin, että kirjailija olisi saanut tähän idean jostain Twilightin fanfictionista. Huh, huh...