Pages - Menu

13. lokakuuta 2011

Turhamainen tarve

Olen jo pitkään tässä miettinyt tämän tekstin kirjoittamista. Nyt, kun ei oikeastaan ole muutakaan asiaa, ajattelin avata ajatuksiani tästä aiheesta.

Eli, selektiivinen kosmetiikka versus marketti kosmetiikka.

Ensin ehkä pitää selittää jotain minusta itsestäni. En ole merkkiuskollinen, ainakaan kun tullaan esimerkiksi kosmetiikkaan tai vaatteisiin. En koskaan ole tajunnut, miksi jokin merkki tekee vaatteesta tai kosmetiikasta haluamisen arvoisen. Se on merkki. Se on MIELIKUVA. Olen opiskellut markkinointia 3½ vuotta elämästäni, ja tiedän miten asiat toimivat kun aletaan luoda brändiä. On kohderyhmät, on heille kohdistetut mainokset. Niitä mielikuvia luodaan pitkään ja hartaasti. Lopulta kuitenkin kyse on siitä, että tuotteen myyjä haluaa kuluttajan ostavan juuri oman tuotteensa koska kuluttaja kokee tarvitsevansa juuri sen. Markkinoinnissa onkin kyse juuri siitä, että luodaan TARVE markkinoitavalle tuotteelle. Vedotaan ihmisen psyykkeessä siihen osa-alueeseen, joka muodostaa TARPEEN. Leikitellään mielikuvilla ja luodaan fantasioita.

Onko sitten TARVETTA esimerkiksi ostaa luomivärejä vaikkapa nyt MACilta, kun samankaltaisia sävyjä saa muiltakin merkeiltä ja halvemmalla? Todellinen tarve voi olla ammattilaisilla. Todellinen tarve voi myös olla heillä, jotka haluavat loistavan pigmenttisyyden luomiväreihinsä. Mutta tarvitseeko minun ostaa MACin luomiväriä?

Myönnän, että haluaisin MACin luomivärin. Ihan vain juuri sen takia, minkälainen mielikuva minulle on tullut MACin luomiväreistä. Ja senkin takia, että voisin sanoa omistavani MACia. Ei minulla todellista tarvetta sille ole, minulla on jo tarpeeksi (liikaakin) luomivärejä. Ja ne toimivat minun tarpeisiini erittäin hyvin. Vaan MAC on onnistunut markkinoinnillaan luomaan minulle pienen tarpeen, joka pohjautuu lähinnä turhamaisuuteen. En rehellisesti sanottuna pidä siitä, että minulla on ko. tarve hankkia MACin luomiväri. En pidä turhamaisuuteen perustuvista tarpeista. Saman on myös tehnyt Illamasqua minulle. Pieni pääni luo tarpeita heidän tuotteileen tuon tuosta, mutta onneksi rahallinen tilanteeni ei anna todellakaan periksi.

Mitä mieltä sitten olen selektiivisestä kosmetiikasta (koska, let's face it, käytän enemmän marketti kosmetiikkaa)? Minusta perusjuttuihin kannattaa panostaa. Kannattaa hankkia HYVÄ meikkipohja. Hyvät pohjustustuotteet. Hyvä puuteri. Jos ne sattuvat löytymään selektiivisen kosmetiikan puolelta, niin kannattaa panostaa. Itselläni on Illamasquan Skin Base- meikkivoide. Se on paras meikkivoide mitä minulla on koskaan ollut, enkä kadu ostostani. Muuta kosmetiikkaa selektiiviseltä puolelta minulla ei ole. Tai no, en tiedä meneekö MSCHIC tai Inglot selektiiviselle puolelle? Tuskin... En tiedä miten asiat olisivat, jos minulla olisi rahaa laittaa mielestäni älyttömiä summia kosmetiikkaan. Voi olla, että ostaisin ehkä Cliniquen sen yhden ylistetyn kasvoveden,  ehkä harkitsisin Diorin jonkun viisikon ostamista. Tällä hetkellä olen kuitenkin ihan tyytyväinen omiin marketti/semiselektiivisiin kosmetiikkatuotteisiini. En koe todellista TARVETTA ostaa mitään selektiiviseltä puolelta. Turhamaisia tarpeita kyllä riittää.

Ainoat asiat, joka minut saa oikeastaan kiinnostumaan tietystä merkistä on eettisyys, ekologisuus ja luonnonmukaisuus. Siksi olen Lush- fani. Ja tykkään kamalasti myös Laverasta, Logonasta ja mitä näitä muita nyt onkaan...


Näin tänään. Seuraavaksi varmaan jotain pääkalloista, jos vain jossain vaiheessa luonnonvaloa riittäisi kuvaamiseen. Pus och kram!

PS. Illamasqualla on kisa menossa, josta voi voittaa heidän uuden hajuvetensä, Freak!in. Pitää vain vastata kysymykseen täällä.

2 kommenttia:

Pumpulipupu kirjoitti...

Oi, nyt minä kyllä tunsin piston sydämmessäni, koska kirjoitin juuri MACeista. Mutta onneksi en osta niitä kuitenkaan siksi että ovat MACia tai että voisin sanoa omistavani MACia, vaan pidän niitä vain parempilaatuisina kuin monia muita esim. luomivärejä. MAC myös inspiroi minua välillä, ja siitä voin vähän ekstaa maksaakin.

Mutta muuten olen kyllä sitä mieltä, että markettikosmetiikan joukostakin voi tehdä ihan yhtä hyviä ja laadukkaita löytöjä varsinkin värikosmetiikassa. Sen meikkivoiteen suhteen minäkin olen kuullut sen ohjeen, että niistä kannattaa ostaa paras mihin on varaa, koska siinä tuoteryhmässä laatueron kyllä huomaa edullisemman ja kalliimman välillä. Mutta muissa meikeissä näin ei todellakaan välttämättä ole! :)

Milla kirjoitti...

MAC oli ihan vain esimerkkinä minulla. Olisin voinut yhtähyvin käyttää Diorin viisikoita tai ihan mitä tahansa muuta selektiivisen kosmetiikan merkkiä esimerkkinä. Lähinnä tuo teksti käsittelee minua, minun turhamaisia tarpeitani. En mitenkään halua kritisoida ketään, en todellakaan! Se vain, että aina kannattaa kuitenkin miettiä miksi haluaa ostaa jonkun tietyn tuotteen. Ehkä se oli mun pointti. :)

Pohjaan kannattaa satsata, se on totta. En minä muuten olisi Illamasquan Skin Basea ostanutkaan. Mutta luomiväreissä kyllä löytää marketeistakin varsinaisia helmiä! Wet´n Wild tästä hyvänä esimerkkinä.

Turhaan sä pistoja sydämessäs tunnet. Pöhkö. :) Kyllä minäkin MACia ostaisin, jos olisi varaa siihen. Vaan, köyhyysrajan alapuolella kitkutellaan, joten täytyy aina ajatella budjettia. :)